Het project Design for Specific users heft als doel een product te ontwerpen dat een gebruiker met specifieke problemen in zijn leven zou kunnen helpen. Onze aangewezen specifieke gebruiker, een hoogopgeleide persoon die in het autismespectrum zit en een gehoorbeperking heeft, ervaarde veel stress in haar dagelijks leven. Na grondige co-design sessies ontstond de Soundaround als een oplossing.

Met SoundAround kan een slechthorende gebruiker zijn/ haar omgeving beter begrijpen. Het is een ketting die de gebruiker kan dragen en die de richting aangeeft waar het geluid vandaan komt door trillingen uit te zenden. Dit zal een aanvulling op het hoortoestel dat onze gebruiker heeft, dit hoortoestel laat de gebruiker niet weten uit welke richting het geluid komt, deze ketting zal dit oplossen. Voor onze gebruiker zal het gebruik van de Sound Around de gebruiker helpen zich meer op zijn gemak te voelen in situaties die door haar als extra stressvol worden ervaren.

Met de implementatie van drie kleine microfoons die rond het product zijn geplaatst, kan het geluid gedetecteerd worden en de oorsprong ervan afgeleid worden door te kijken naar het tijdsverschil tussen het oppikken van een bepaald geluid. Na het achterhalen van de oorsprong van het geluid, produceert het product een trilling in de richting van het gedetecteerde geluid, waardoor de gebruiker wordt geïnformeerd waar een geluid wordt geproduceerd.

Het product is ook verbonden met een applicatie die kan worden gebruikt om de intensiteit van de trilling te veranderen, de batterijduur van het product te zien en om het product in verschillende modi te zetten voor verschillende omgevingen / scenario’s. Door van modus te veranderen, verwerkt het product meer of minder geluiden. Bijvoorbeeld; als u thuis bent, is uw omgeving relatief stiller dan in het verkeer en zal het product dus op de juiste manier moeten reageren in verschillende omstandigheden.