Grenzen beperken mogelijkheden en vrijheden. Als een grens een ideologische afscheiding is, krijgt hij de vorm van een ondoordringbare muur.

Met mijn werk wil ik met behulp van een muur met hieruit ontsnappende vogels duidelijk maken dat we niet vast zitten aan deze grenzen. Ze kunnen verbroken worden, wat ik heb weergegeven met twee vogels die letterlijk en figuurlijk “ontsnappen” aan de grenzen. Hierbij heb ik als inspiratie de Berlijnse muur gebruikt. Zoals Het klein Orkest in hun lied over de Muur zingt: Alleen de vogels vliegen van oost naar west Berlijn. De vorm van de Berlijnse muur heb ik dan ook terug laten komen in mijn werk: De schuine onderkant en de bolling aan de bovenkant.

Vogels worden niet tegengehouden door wetten, normen, waarden of andere verwachtingen die zo de “grenzen” vormen. Ze vliegen rond boven onze grensvolle aarde.